1. DOELSTELLING
  2. OPRICHTING
  3. BESTUUR
  4. CULTUURHISTORIE
  5. ACTIVITEITEN
  6. KLEINE LOPENDE ZAKEN

 DOELSTELLING.

  1. Volgens de Statuten stelt de Stichting t Loons Heem zich ten doel om activiteiten, hoofdzakelijk voor het dorp Hoogeloon, te entameren, te organiseren, te coördineren, te begeleiden en aangaande die activiteiten te adviseren.
  2. OPRICHTING.
    De stichtingsakte dateert van 1999. Eigenlijk is de Stichting ’t Loons Heem reeds vanaf 1984 actief. Enkele inwoners van Hoogeloon namen toen het initiatief om het gerenoveerde Valensplein van een monument te voorzien. De dorpspomp met Koning Kyrië er boven op is op 5 mei 1985 onthuld.
  3. BESTUUR.
    Het bestuur bestaat volgens de statuten uit tenminste drie leden.
    Momenteel telt het stichtingsbestuur 5 leden. Voorzitter (ad interim) is Frans Goossens, secretaris Jan van Riet en penningmeester Frans Goossens.
  4. CULTUURHISTORIE.
    Het gemeentebestuur was enkele jaren geleden van mening, dat de Stichting ‘t Loons Heem de gemeentelijke cultuurprijs verdiend had. Het bestuur vond dit een hele eer en streeft er ook naar om in het rijtje van bezigheden zeker ook de cultuurhistorie een belangrijke plaats te geven. Omdat Hoogeloon op archeologisch gebied voor de deskundigen erg interessant is, wordt Hoogeloon meerdere malen als zodanig genoemd. De Stichting heeft enige tijd geleden het initiatief genomen om de Kaboutersberg, die nabij het Koebos aan de weg naar Hoogcasteren heeft gelegen, te gaan reconstrueren. In het kader van de grote reconstructie ‘Beekherstel van de Kleine Beerze’ is het Waterschap De Dommel bereid gevonden om het voortouw te nemen. Na veel voorbereidingen door de Werkgroep Reconstructie Kaboutersberg, is het project in het najaar 2012 verwezenlijkt.
    Vanaf het najaar 2019 is bij de Kaboutersberg gewerkt aan de realisatie van het grafmonument wat volgens de archeologen hier heeft gestaan. Men noemt het ‘de kers op de taart’. Op 30-09-2021 is het grafmonument en een info-bord onthuld.
    Gezien de vele belangrijke vondsten in en rond Hoogeloon is een lesbrief voor de basisscholen gemaakt. Verder is een aanzet gegeven om met name meer aandacht te vragen voor het vroegere project de Romeinse Villa Hoogeloon en de aanwezige Zwartenberg.
  1. ACTIVITEITEN
    Stichting ’t Loons Heem is geen echte heemkundige studiegroep, maar geeft wel gevraagd en ongevraagd advies of vraagt aandacht voor zaken die in Hoogeloon aan de orde zijn of zouden moeten komen, die betrekking hebben op de levenssfeer van Hoogeloon. De Stichting is betrokken geweest bij de renovatie van het Valensplein, men heeft oude films op dvd laten zetten, het boek “Hoogeloon 2000” uitgegeven Men heeft verder onder meer getracht om de oorlogsbunker in de Landschotse Heide Rijksmonument te laten verklaren en men heeft meegewerkt aan het Project Romeinse Villa Hoogeloon. Er is enige tijd gewerkt aan een inventarisatie van bijzonder bebouwing in Hoogeloon.
    Voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten verwijzen wij u naar het onderdeel “Projecten” in het menu.
  2. KLEINE ZAKEN.
    Om een aandenken te hebben van het dorp Hoogeloon, heeft men replica’s laten maken van de dorpspomp met Koning Kyrië hier boven op gezeten. Men kan deze replica als geschenk geven bij bepaalde gelegenheden of aan bepaalde personen cadeau doen.
    Enige jaren geleden hebben we ook een “Koning Kyrië kruidenbitter” en later een “Koning Kyrië likorette” aangeboden. O.a. vanwege het ontbreken van een goed verkoopkanaal hebben we hier mee moeten stoppen.

 

't Loons Heem Hoogeloon